středa 11. února 2015

KRYPTOpolemika1

Poznámky k fenoménu ENIGMA.
V komentářích nebo filmech o šifrování a luštění Enigmy se vyskytuje mnoho nepřesností způsobených snahami o vytváření různých senzací.
Jednou z nich je tvrzení o zkrácení 2.SV tu o dva, tu o tři či dojkonce více let. Je to výmysl politiků nebo senzacechtivých novinářů a s realitou nemá nic společného.
Představy o tom, že rozluštěné zprávy Enigmy umožňovaly Britům správné (dokonce strategické) rozhodování jsou falešné.
1.      Němci používali stroj ENIGMA na taktické, nejvýše takticko-operační úrovni. Zprávy měly většinou lokální význam, ať už pro jednotlivé lodě nebo ponorky, letecké skupiny nebo pozemní jednotky do úrovně divize.
2.      Některé zprávy byly v BP rozluštěny buď až po akci, nebo reakce na ně vyžadovala vojenské síly a prostředky, které Britové momentálně neměli k dispozici.
3.      Část vysílaných zpráv nebyla z objektivních důvodů (slyšitelnost, atmosférické poruchy a p.) zachycena vůbec, jiné zprávy nemohly být rozluštěny pro chyby v odposlechu.
4.      Zprávy neluštili jen Angličané Němcům. Němci naopak mj. luštili britské námořní kódy Naval Cypher a šifry, které používala SOE, Američanům luštili zprávy šifrovacího stroje M-209 a proužkový systém  Stripcipher O-2 (verze M-138-A), od Italů Němci dostávali dešifrované zprávy Spojenců, které pak využíval Rommel v Africe (Italové okopírovali Američanům kódovou knihu Black).
Tak kdo vlastně zkrátil nebo prodloužil válku?
5.      Kdybychom chtěli zkoumat vliv rozluštěných zpráv na bojové akce, museli bychom brát v úvahu vždy konkrétní situace daného okamžiku, tj. schopnost protivníka k účinnému protiopatření. Na tomto základě by potom bylo nutné provést globální vyhodnocení. To je ale prakticky téměř nemožné.
Proto doporučuji přečíst si knihu Davida Kahna: Seizing the Enigma.

Strategické informace Britové občas získávali pomocí počítače COLOSSUS. Bylo to ale luštěním zpráv, které byly šifrovány zařízením Lorenz SZ-40/42 (Schlüsselzusatz), které Němci používali pro dálnopisné spojení Hitlerova hlavního stanu s velitelstvími armádních uskupení na východě (Manstein, Zeitzler), jihu (Kesselring, Rommel, Lőhr) i západě (Rundstedt).

KRYPTOJAN


Žádné komentáře:

Okomentovat